Zo sterk als beton, maar dan duurzamer: modulaire en volledig recyclebare wanden, vloeren en daken
Re-Buildit uit Emmen maakt modulaire wand-, vloer- en dakelementen van gerecycled staal in combinatie met een bijzondere mortel, zonder cement. Ze zijn lichtgewicht, even sterk als beton en kunnen voor zowel vloeren, muren als daken gebruikt worden. “Eigenlijk is het combi van Lego en Meccano.”
De elementen van ReBuild-it zijn een uitvinding die 10 jaar geleden is ontstaan en tijdens de coronaperiode verder is geperfectioneerd. “We hebben flink geëxperimenteerd”, zegt Douwes, een van de initiatiefnemers van Re-Buildit. “Door schade en schande zijn we uiteindelijk bij het definitieve product gekomen; recyclebaar, licht, en sterk.”
Gerecycled staal
Het frame van de wanden maakt Re-Buildit van gerecycled hybride blikstaal uit Zweden. Dit frame wordt vervolgens gevuld met een speciale mortel. Normaal gesproken is mortel een beton of cementmix, maar Re-Buildit heeft een geheel ander recept met gips als basis. Dit mengsel wordt nu al toegepast in wand- en dakelementen. En later dit jaar vervangt het gipsmengsel ook de dunne betonlaag in de elementen die voor vloeren kunnen worden gebruikt.
Volledig recyclebaar
Het gipsmengsel heeft meerdere voordelen, zegt Angevare, algemeen directeur van het bedrijf. “Allereerst zijn onze elementen slechts een tiende van het gewicht van soortgelijke frames die beton gebruiken. Dat scheelt al enorm in de transportkosten. Tegelijkertijd zijn onze elementen wel even sterk als beton.”
Maar het allergrootste voordeel zit misschien wel in de mogelijkheid tot hergebruik. “Van de mortel in bestaande elementen kunnen we 98 procent opnieuw gebruiken. Die cijfers zijn nu nog lastig te halen met een betonmix. En het frame is 100 procent recyclebaar, net als de isolatie. De LCA (CO2-levenscyclus analyse, red.), die is opgenomen in de Nationale Milieu Database, van ons product laat zien dat de milieu-impact de helft zo laag is als een vergelijkbare constructie van hout- en betonbouw.”
Zelfde delen, andere toepassingen
Daarnaast kunnen de elementen modulair ingezet worden. De vloer, wand en dakelementen kunnen gemonteerd worden zonder lijm zoals kit of schuim. “Alles gaat met schroeven”, zegt Angevare. “En je kunt het ook weer uit elkaar halen. Met dezelfde onderdelen bouw je net zo makkelijk van een school weer een appartementencomplex of woning. Met onze elementen kunnen we de hoogte inbouwen tot 8 meter, zonder dat daar aanvullende staalconstructies voor nodig zijn.”
Nieuwe fabriek
Nu produceert Re-Buildit zijn elementen nog bij een eigen tijdelijke productielocatie en op locaties van ‘betoncollega’s’. Maar als het aan Angevare en Douwes ligt komt daar snel verandering in. “Binnenkort start de bouw van onze nieuwe fabriek in Emmen”, zegt Douwes. "Hier willen we jaarlijks 700.000 vierkante meter aan elementen produceren. Als alles volgens plan gaat, is de fabriek over anderhalf jaar open.”
Angevare ziet dat steeds meer bouwbedrijven Re-Buildit inmiddels weten te vinden. “Door alle stikstofregels heeft de bouwwereld het de laatste tijd zwaar te verduren. En je ziet dat met name het Rijk in zijn aanbestedingen steeds vaker eisen stelt op het gebied van recyclebaarheid en circulariteit. Dan biedt ons volledig recyclebare product met minimale CO2- en stikstofimpact uitkomst.”
Kleine aannemers
Tegelijkertijd geeft Angevare aan dat Re-Buildit nog lang niet uitontwikkeld is. “In samenwerking met hoge scholen, leveranciers en afnemers blijven we onze elementen innoveren. Een belangrijk streven van ons is dat onze wanden te allen tijde betaalbaar blijven, juist ook voor de kleinere ondernemingen en eenpitters. Zo'n 90 procent van de bedrijven in de bouw bestaat uit kleine aannemers. Ook die moeten onze elementen kunnen bestellen en er eenvoudig mee kunnen werken. Alleen door met iedereen in de bouw samen te werken, kunnen we de bouw beter organiseren.”